22.12.2002   Deen juoksu alkoi puolitoista kuukautta odotettua aiemmin. Mahtoiko asiaan vaikuttaa se, että mm. "pikkusisko" Chili aloitti ensimmäisen juoksunsa.

3.1.2003  Dee oli erittäin kiinnostunut "sulhostaan" Zassosta, ja ensimmäinen astutus onnistui hyvin. Pentujen arvioitu syntymäpäivä on siis 7.3.2003.

5.1.2003 Deen kiinnostus Zassoa kohtaan oli vain kasvanut, jos mahdollista. Niinpä toinen astutus onnistui jälleen erinomaisesti.

7.1.2003 Dee lähti tapaamaan Zassoa vielä kolmannenkin kerran, mutta kiinnostus oli jo selvästi laantunut. Zasso herrasmiehenä yritti kyllä osoittaa hellyyttä näykkäisemällä Deen turkkia, mutta sai vastaukseksi irvistyksen :-). Astutus kuitenkin onnistui alkukiukuttelun jälkeen.

17.1.2003 Tasan kaksi viikkoa ensimmäisestä astutuksesta on kulunut, ja Dee kieltäytyy ensimmäisen kerran syömästä ateriaansa. Yleensä Dee ahmii ruokansa vauhdikkaasti, mutta nyt saa Chili siivota kupin.

22.1.2003 Ensimmäisestä astutuksesta on kulunut 2½ viikkoa, ja Deen vatsanseutu on silminnähden kasvanut. Muutokset voivat hyvinkin olla pelkästään hormonaalisia, kyseessä voi olla pelkkä valeraskaus... Ystäväni Carita kertoo, että Espoon Eläinsairaalaan on juuri hankittu uusi ja tarkka ultraäänilaite, jonka avulla sikiöt voidaan havaita jo noin 17 vrk:sta lähtien. Aika ultraäänitutkimukseen varataan tammikuun 28:nneksi, jolloin on kantoajan 25. vuorokausi.

27.1.2003 Anu katselee Deen vatsaa ja arvioi, että Dee TODELLA on kantava ja pentuja on tulossa 9 kpl :-)

28.1.2003 Jännityksestä valvotun yön jälkeen lähdemme Espooseen. Tri Anders Eriksson Espoon Eläinsairaalasta käyttää tottuneesti ultraa ja toteaa, että vatsassa on pentuja ... 10 kpl !!
Dee tohtorin pöydällä... vasemmalla pieneläinhoitaja Carita Nordström, oikealla tri Anders Eriksson.
Tässä todistusaineistoa epäuskoiselle omistajalle... kuvassa tumman alueen keskellä näkyvä vaalea hahmo on pentu. Selvästi merle-pentu, tasaiset mustat pilkut harmaalla pohjalla ... ;-)))

4.2.2003 Deen vatsa kasvaa vauhdikkaasti. Tuttavat hämmästelevät ja kyselevät, eivätkö pennut jo pian synny. Puolet kantoajasta on kuitenkin vielä jäljellä (mikä tuntuu mahdottomalta ajatukselta vatsan kokoa katsellessa...)

15.2.2003 Deen nännistä tuli varovasti puristamalla pieni pisara maitoa... Konkreettinen osoitus pentujen olemassaolosta yhä epäuskoiselle omistajalle.


17.2.2003 Deen vatsa on jo aivan valtava. Vatsan koosta päätellen pennut voisivat syntyä millä hetkellä tahansa. Dee alkaa jo liikkua kömpelösti eikä jaksa kulkea kovin pitkiä lenkkejä. Mielipuuha heiluvan luudan jahtaaminen kuitenkin saa suuren vatsan aiheuttaman kömpelyyden unohtumaan. Luuta saa kyytiä yllättävän vauhdikkaasti.

18.2.2003 Vatsa on selvästi laskeutunut alaspäin. Aiemmin kyljet pullottivat lanteen kohdalta, mutta nyt suurin osa vatsasta on alhaalla rintakehän jatkona. Vatsa kuulemma laskeutuu yleensä noin viikkoa ennen synnytystä. Deen pitäisi kuitenkin pitää pennut sisällään vielä ainakin kaksi viikkoa.

Dee ja maha Isoa mahaa ei täysin erota valokuvasta

24.2.2003 Pentujen liikkeet tuntuvat jo aivan selvästi vatsapeitteiden läpi... melkoinen jalkapallo-ottelu mahassa taitaakin olla käynnissä! Välillä Dee-parka kakoo kurkkuaan sen näköisenä, että melkein odottaisi viimeisen pennun jalkojen pian tulevan suusta ulos. Vielä reilu viikko pitäisi jaksaa...

28.2.2003 Pentulaatikko on nyt laitettu valmiiksi synnytystä varten. Dee kävi haistelemassa sen perusteellisesti, ja kiipesi lopulta koekäyttämään sitä. Kovin pitkään se ei siellä kuitenkaan vielä tässä vaiheessa viihtynyt.


3.3.2003 59. vuorokausi on meneillään, ja Deen lämmöt ovat sahailleet jonkin verran edestakaisin. Se myös läähättää ja petaa, joten pian varmaan alkaa tapahtua. Muut koirat haistelevat Deetä tarkoin, nuolevat sen silmiä ja korvia, ja Donna kävi hakemassa lelun ja pudotti sen Deen eteen, ajatteli kai ettei Dee enää oikein jaksa nousta muutoin leikkimään... :-)

5.3.2003 Pennut syntyivät 61. vuorokautena. Deen lämpö laski edellisenä aamuna ja oli vielä päivällä matalalla, ja yön aikana Dee valmistautui synnytykseen. Ensimmäinen pentu syntyi aamukuudelta ja viimeinen iltapäivällä kahden maissa. Pentuja oli 9 kpl, kooltaan isoja (syntymäpäinot reilusti yli 300 g kaikilla paitsi pienimmällä pennulla, joka painoi 230 g.) Uurastuksen tuloksena 9 pientä pitkäkuonoa ahmii nyt maitoa pentulaatikossa. Kaikki voivat hyvin, paino on noussut jokaisella selvästi. Äitikoira Dee sen sijaan hoikistui kertaheitolla :-) Kuvia pennuista 1 vuorokauden ikäisinä löytyy täältä.
  Siirry tästä pentujen omaan päiväkirjaan.