7.10.2008   Huomasin Chilin juoksun alkaneen, todennäköisesti se on alkanut eilen tai toissapäivänä. Johan sitä oli odoteltukin.

18.10.2008  Tänään olimme treenaamassa esineruutua, ja samalla tehtiin Rillalle jälki. Jäljen vanhenemista odotellessa Chili astutettiin Montilla. Astutus sujui hyvin, ja jälki oli homman päätyttyä sopivan ikäinen :-) Pikku jälkikoiria siis odotellaan syntyväksi n. 20.12.2008, sopivasti joululahjaksi...

20.10.2008 Chili keinosiemennettiin vielä varmuuden vuoksi tänään (Montilla on ikää jo yli 10 v.) Mäntsälän klinikalla. Illalla sitten ajettiin Johannalle tapaamaan Chilin nuorempaa sulhoa Rastia, joka oli juuri niin innokas kuin saattoi odottaa. Hommassa ei pitkä nokka kauaakaan tuhissut, vaikka Rasti oli ensikertalainen näissä hommissa. Pojalla vain aika tahtoi käydä pitkäksi, kun joutui sitten seisoskelemaan mitään tekemättä jonkin aikaa.. :-)

25.10.2008 Tänään olimme hakutreeneissä Perttulassa, ja samalla valokuvasimme Chiliä ja nuorta isäkandidaattia Rastia.
 
  Rasti poseeraa tultuaan ajamasta jälkensä

1.11.2008 Ensimmäisestä astutuksesta on nyt kulunut 2 viikkoa. Chili vaikuttaa täysin normaalilta, tosin olen ollut huomaavinani, että se leikkii hieman varovaisemmin kuin yleensä. Normaalisti koirat pyörittävät ja reuhtovat toisiaan metsälenkillä, mutta nyt Chili hieman "väistelee" pahinta pyöritystä. Tai sitten vain kuvittelen...

8.11.2008 Odotusta on nyt takanapäin 3 viikkoa. Tänä aamuna Chili epäröi hyvin pitkään ennen kuin söi ruokansa. Normaalisti Chili ahmii kuppinsa tyhjäksi salamannopeasti.

9.11.2008 Chili on ollut nyt kaksi päivää lähes syömättä, puoliväkisin olen saanut syötettyä sille muutaman nappulan. Tänä iltana se kuitenkin söi kupillisensa lähes normaaliin tapaan... Hyvältä vaikuttaa. Ensi viikolla on tarkoitus käydä ultrassa katsomassa, miltä massussa näyttää.

10.11.2008 Tänään kävimme kyläilemässä Johannalla, ja Rasti oli selvästi tallettanut muistiinsa viimekertaisen käyntimme tarkoituksen, niin antaumuksella se kuiskutteli korvaani ja kyseli, missä se viehättävä tyttö nyt oikein on... :-)

18.11.2008 Odotusta on nyt takanapäin nelisen viikkoa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että pentuja olisi tulossa. Tänään sitten menimme Chilin kanssa ultratutkimukseen Mäntsälän Eläinlääkäriasemalle. ELT Merja Dahlbom tutkaili Chiliä tutkimuspöydällä....
 
  ... ja löysi sieltä 4 pentua. Lukumäärä toki voi muuttua vielä suuntaan jos toiseenkin, mutta pentuja tulossa joka tapauksessa! Hauskan näköistä katsella, kuinka pentujen sydämet sykkivät :-)
   
 
Tämän näköinen pentu massusta löytyi!

28.11.2008 Pian on kuusi viikkoa odotusta täynnä, ja Chilin maha on silminnähden pyöristynyt. Chilin ruokahalu on jostain syystä jälleen kadoksissa, ja niinpä yritän keksiä jos jonkinlaisia lisäherkkuja palan painikkeeksi. Tänään ruoan joukossa tarjolla oli voimakkaasti tuoksuvaa koirien purkkiruokaa, eilen raakaa jauhelihaa. Kokeiltu on myös kuivalihaa, raejuustoa, piimää, tonnikalaa jne. Mikään ei vain oikein tunnu maistuvan. Kun toiset koirat ahmivat ruokansa, Chili makaa kuppinsa vierellä, ja kun joku tulee askeleenkin lähemmäs, Chili irvistää hurjan näköisenä. Chili-paralla vain on edelleen uskottavuusongelma, sillä kukaan ei välitä sen irvistelyistä, ja useimmiten Rilla lopulta syö Chilin ruoan.


12.12.2008 Aika on kulunut kuin siivillä - Chilin synnytys lähestyy kovaa vauhtia, vain viikko odotusta on enää jäljellä. Ruoka on vihdoin alkanut maistua Chilille, ja nyt vatsa on silminnähden kasvanut. Pentujen liikkeet tuntuvat selvästi, melkoista myllerrystä mahassa pidetään.
 

13.12.2008 Pentulaatikko on tänään haettu Riitalta, missä se on ollut viimeksi käytössä Jaden pentujen synnyttyä kesäkuussa. Chilin pitäisi pian muuttaa Anun luo, jossa pennut syntyvät. Synnytyspäivystyksestä pitää varmuuden vuoksi sopia, sattuuhan laskettu aika viikonlopulle, ja useimmiten pennut syntyvät yöllä... Klaukkalan eläinlääkäriasema Taikatassu onneksi tarjoaa myös tällaista palvelua.
   

15.12.2008 Chili pakkasi tänään matkalaukkunsa ja muutti äitiyslomalle parin kilometrin päähän kasvattajansa Anun (kennel Ruffenuff) luo. Kylläpä koti on nyt aution tuntuinen, vain kolme collieta jäljellä... :-/ Chiliä on joka tapauksessa ikävä.
   

19.12.2008 Chilin lämmöt ovat olleet tasaisesti 37,7 - 37,8 oC. Tänä aamuna lämpö oli ensimmäistä kertaa laskenut 37,1 oC:een, mutta mitään muita merkkejä synnytyksen käynnistymisestä ei vielä ole. Iltapäivällä lämpö olikin noussut jo takaisin normaaliin. Kävimme Chilin kanssa Taikatassussa sopimassa synnytyspäivystyksestä, ja samalla ELT Johanna Vaurio vilkaisi ultralla pentuja. Sydämet siellä kovasti sykkivät, mutta pentujen lukumäärää on mahdotonta ultralla arvioida enää tässä vaiheessa. Lääkäri oli sitä mieltä, että synnytyksen käynnistymiseen kuluu vielä 1-2 vuorokautta. Kärsivällisyys on siis tässä vaiheessa tarpeellinen hyve...
   

20.12.2008 Aamusta alkaen Chili on osoittanut merkkejä synnytyksen käynnistymisestä: ruoka ei enää maistunut ollenkaan, Chili linnoittautui pentuhuoneen sängylle ja petasi sopivaa pesäkoloa. Päivän mittaan Chili on kuitenkin ollut rauhallinen ja nukkunutkin välillä. Mitään ei vielä illan mittaan tapahtunut, mutta kun tulin Chiliä katsomaan klo 23:n jälkeen, kesti vain vartin verran kunnes synnytys toden teolla käynnistyi... Mahtoiko Chili miettiä, että saapuihan se ääliö viimein, jotta päästään tositoimiin, vai odotteliko vuorokauden vaihtumista omaksi syntymäpäiväkseen ... :-)
   
 

 

Viime hetken odotusta...


  Lopulta alkoi tapahtua! Lue lisää Pentujen päiväkirjasta!