Pentue on syntynyt 5.3.2003. Pentueen vanhemmat:
  Isä: Ruffenuff Ouagadougou "Zasso" (CEA-vapaa / CEA-vapaa, D-vapaa [A])

 

Emä: BH Roxier's Sweet Melody "Dee"   (CEA-vapaa (ev.) / CEA-vapaa, D-vapaa [A])

Kuvia pennuista 1 vuorokauden, 1 viikon, 2 viikon ja 3-4 viikon ikäisinä
 

5.3.2003   Deen ja Zasson pennut syntyivät! 9 kpl ja melkoisia pallukoita ovatkin. Suurin kaikista on trikkipoika, jonka syntymäpaino oli 374 g. Pienin puolestaan on merletyttö, jonka toisessa kyljessä on iso musta läikkä. Se painoi "vain"  230 g. Muut pennut painoivat tasaisesti 350 g:n molemmin puolin.

7.3.2003  Dee on osoittautunut hyväksi äidiksi, se viettää aikansa pentulaatikossa eikä juuri malttaisi pissallakaan käydä. Yhdeksän tenavan siivoamisessa riittääkin työtä. Ensimmäinen "vieras", Marjo, kävi pentuja katsomassa.

9.3.2003 Pennut syövät ja nukkuvat vuorotellen. Maitoa onneksi riittää kaikille. Suurin pentu painaa nyt 486 g, pienin puolestaan 320 g.

Ruoka maittaa...


11.3.2003 Pennut syövät ja nukkuvat edelleen.. Rauhallisen oloista porukkaa, hyvin harvoin pentulaatikosta kuuluu kitinää. Dee malttaa jo ajoittain nousta pois laatikosta. Se onnistuu liikkumaan siellä sujuvasti tallomatta ketään ja takaisin mennessään parkkeeraa itsensä näppärästi nurkkaan sulkien tien selän taakse mahdollisesti yrittäviltä pennuilta.

13.3.2003 Pentujen kynsiä on leikattava, ne raapivat syödessään Deen vatsanahkaa, joka alkaa olla täysin karvaton.

15.3.2003 Pentujen korvat alkavat avautua, ne kuulevat kun huoneeseen tullaan. Dee keksii keinon käyttää palveluskuntaa hyväkseen: halutessaan nousta pentulaatikosta se "mouruaa" kuuluvalla äänellä kehottaen huonepalvelijaa nostamaan ympärillään nukkuvat pennut kauemmas päästäkseen nousemaan jaloilleen. (Mikäli palvelusväki heittäytyy huonokuuloiseksi eikä reagoi kehotuksiin, se kylläkin osaa varsin sujuvasti ja pentuja tallomatta tulla pois laatikosta ja mennä sinne takaisin... :-)

18.3.2003 Pennut saivat tänään ensimmäisen annoksen matolääkettä. Samalla myös pentulaatikko tuli madotettua :-) ... Pian alkaa olla uudenlaisten maistiaisten vuoro; kunhan matolääkityksestä selvitään, alkaa tutustuminen jauhelihaan.

19.3.2003 Aamulla pienipilkkuisen merletytön toinen silmä on puolittain auki. Myöhemmin päivällä pieni mustakylkinen tyttö avaa myös osittain toisen silmänsä. Pennut alkavat myös kävellä jo melko sujuvasti, joskin horjuen, mutta pysyvät kuitenkin jaloillaan jo usean askeleen verran.
Pennut alkavat vähitellen pysyä jaloillaan

20.3.2003 Zasson perhe, Päivi ja Kimmo, kävivät tapaamassa jälkikasvua. Dee syötti pentuja ja suoritti perusteellisen pesun jokaiselle teatraalisen raskaasti huokaillen, kuin osoittaakseen että isälle sopisi sentään kertoa kuinka työlästä voi tällaisen katraan huoltaminen olla... :-)
Pennut saivat illalla ensimmäisen annoksen jauhelihaa... aika sotkuista puuhaa :-) Trikkipoika, jolla on valkoinen pilkku otsassa, ahmi lihaa hulluna kuin vanha tekijä. Useimmat muut yrittivät aluksi lähinnä imeä palvelusväen sormia ja mukelsivat suuhunsa saatetut lihanokareet äkkiä pois. Kesti tovin, ennen kuin toisetkin huomasivat olevansa lihansyöjiä. Vähitellen liha-annokset siis kuitenkin päätyivät pentujen vatsoihin, lukuun ottamatta turkkeihin ja ympäristöön varisseita murusia... Maitojälkiruoan ahmittuaan koko porukka taintui kuin nuijalla lyötyinä.
Liha-aterian jälkeen...

23.3.2003 Pennut osaavat kävellä jo sujuvasti, useimmat juoksevatkin... pentulaatikko alkaa vain vähitellen jäädä pieneksi. Myös leikkiminen on aloitettu, pennut purevat toisiaan kuonoista hampaattomilla ikenillään ja huitovat etutassuilla. Kaikkien silmät ovat jo vähintään raollaan. Vielä ei kuitenkaan näe, tuleeko merleistä sini- vai ruskeasilmäisiä.

24.3.2003 Tänään pennut saivat ensimmäisen ateriansa lautaselta. Jos olin kuvitellut, että jauhelihan syöttäminen kädestä oli sotkuista puuhaa, olin erehtynyt... :-) Mietin vain, millaista jälkeä tulee, kun kaikki pennut pääsevät saman lautasen äärelle...
 

25.3.2003 Pitkän harkinnan tuloksena pennut saivat vihdoinkin nimet, ja pentueilmoitus lähetettiin Kennelliittoon.  17:nnestä Ruffenuff -pentueesta tuli "Dee" -pentue:
Ruffenuff AC DC Tricolour -uros
Ruffenuff DC Ten Tricolour -uros
Ruffenuff DC Minor Tricolour -uros
Ruffenuff Opus In D-Major Blue merle -uros
Ruffenuff Vitamin Dee Tricolour -narttu
Ruffenuff Melody In D-Minor Blue merle -narttu
Ruffenuff No Big Dee'L Blue merle -narttu
Ruffenuff Tweedledum'n Dee Blue merle -narttu
Ruffenuff Dirlandarlan Dee Blue merle -narttu

27.3.2003 Pennut leikkivät keskenään jo sujuvasti. Ne purevat toisiaan, hyökkäilevät ja ajavat toisiaan takaa, murisevat ja retuuttavat :-) Pentulaatikko alkaa todellakin käydä ahtaaksi, ja muuttosuunnitelmien parissa kuluu aikaa.

28.3.2003 Pennut pääsivät yhteisaterialle, kaikki saman lautasen ääreen. Pian todettiin, että kuten yleensä kaikissa pentueissa, myös tässä joukossa on yksi, joka ei välitä syödä moista brutaalia ahmimista harrastaen: vaaleakylkinen merletyttö päätti olla itsenäisen ajattelutavan edustaja ja vaatia itselleen yksityisruokailun edut. Muut söivät onnellisina tunkien ruokalautaselle päänsä lisäksi kaksi tai neljä jalkaa.

30.3.2003 Anu kehotti pentuja pakkaamaan matkalaukkunsa ja laatimaan muuttoilmoituksen, sillä tänään toteutettiin muutto suurempiin tiloihin. Pennuille rakennettiin aitaus makuuhuoneeseen, joka on suorassa yhteydessä keittiöön. Makuuhuoneen ovi on auki, ja isot koirat käyvät aidan takana nuuhkimassa ja heiluttamassa häntää pennuille.

31.3.2003 Pennut ovat kotiutuneet uusiin tiloihin, ja tänään ne pääsivät ensimmäistä kertaa tutustumaan "suureen maailmaan". Voi ihmetyksen aiheita! Isossa keittiössä riittää nuuhkittavaa, ja kävipä yksi pojista kylpemässä isojen koirien vesikupissa. Lelujen jahtaaminenkin sujuu jo vauhdikkaasti, vaikka silmien hahmottamiskyky ei vielä olekaan täysin kehittynyt.

2.4.2003 Pentujen rekisteritodistukset tulivat Kennelliitosta. Hauska sattuma on, että "Dee" -pentueen rekisterinumeroiden yhteydessä oleva tunnistekirjain on D  :-)

5.4.2003 Pentuja on käyty katsomassa ahkerasti, ystävät ja tuttavat ovat pistäytyneet vierailulla viikon jokaisena päivänä. Pennut viettävät yhä enemmän aikaa muualla kuin aitauksessaan, jossa ne käyvät lähinnä syömässä ja nukkumassa.
Suomen Collieyhdistys ry:n vuoden 2002 menestyimmät colliet julkistettiin tänään: isä-Zasson pentuesisar Nucca (Ruffenuff Lady La Bamba) voitti jalostusnarttukilpailun! Jalostusnarttujen kolmonen oli pentujen isoisoäiti, JK1 Unikon Taika-Pilvi. Jalostusurosten sarjassa pentujen isoisoisä Maxi (FIN KVA HK3 KANS & FIN & LV & EST MVA ESTV-93 PLSG-92 PZSG-92 Roxier's Bluemax) sijoittui toiseksi, ja pentujen isoisä Sabi (HK1 KANS & FIN & EST & RUS & PL MVA ESTV-97 V-99 PLV-00 EUV-00 Roxier's Bluexam) kuudenneksi. Lisäksi pentujen serkku, Nucan tytär Cucu (HK3 BH Ruffenuff Kalimba De Luna) sijoittui kolmanneksi käyttöcolliekilpailussa osallistuttuaan vain yhteen ykköstuloksen tuottaneeseen voittajaluokan hakukisaan vuonna 2002. Cucun sisarukset Paavo (FIN MVA HK1 BH Ruffenuff Ritmo San Remo) ja Wanda (HK1 BH Ruffenuff Lady Caramba) sijoittuivat käyttöcolliekilpailun 6:nnelle ja 7:nnelle sijalle. Myös tokocolliekilpailussa Cucu ja Wanda sijoittuivat tuloksillaan 6:nnelle ja 7:nnelle sijalle, Wanda lisäksi agilitycollieiden sarjassa viidenneksi.
Näyttelypuolella pentujen sukulaiset niittivät myös kunniaa: pentujen isoisän täysveli Mikko (KANS & FIN & S & LTU MVA V-01 Roxier's Maxwell) voitti näyttelycollieiden kilpailun, ja pentujen isän serkku Monti (FIN MVA Ruffenuff The Exceptional) sijoittui neljänneksi.
Kaikki vuoden 2002 colliekilpailujen tulokset löytyvät Suomen Collieyhdistys ry:n nettisivuilta osoitteesta http://www.kolumbus.fi/scy/colliet.htm

6.4.2003 Yritimme Anun kanssa valokuvata pentuja aivan vimmatusti. Kuvia tuli otettua kaikenkaikkiaan ainakin 150 kpl, mutta onnistuneita otoksia on harvassa. Onnistuneimmat ( ! ) ovat nähtävillä kuvasivulla. Pikapuoliin sama operaatio on jälleen edessä, sillä pennut kasvavat kovaa vauhtia.
Pennut pääsivät ensimmäistä kertaa ulkoilemaan, tosin vain katetulle terassille, sillä piha on vielä kovin märkä. Kylläpä tutkittavaa taas riitti ensi hämmästyksen laannuttua. Kovin pitkää ulkoilua ensimmäisellä kerralla ei kuitenkaan voitu suorittaa, sillä vilu alkoi pian vaivata lämpimään tottuneita pentuja.

8.4.2003 Ajoittain pennut ovat aivan mahdottomia mellastaessaan vapaasti pitkin huushollia. Kaikenlainen irtotavara saa kyytiä, siivottavaa riittää ja liikkuminen on lähes mahdotonta, kun molemmissa lahkeissa roikkuu pentuja kuin punnuksia. Joskus pentujenkin tunteet kuumenevat siinä määrin, ettei yhteenottoja voida välttää :-)

9.4.2003 Deen veljen Misan perhe, Anni, Mikko ja 5 kuukauden ikäinen pikku-Arsi, kävivät katsomassa Mooses-poikaa, joka pian muuttaa Misa-enon kaveriksi Pernajaan.
Pentujen "isosiskot" Chili ja Reetta ovat osoittautuneet mainioiksi lapsenvahdeiksi. Nuoret neidit jaksavat paimentaa pentuja pitkäänkin, ja yhteiset leikit tuntuvat olevan kaikkien mieleen.

10.4.2003 Kävimme kyläilemässä Lintusen Marin ja Inkiläisen Jykin luona Lappeenrannassa. Marilla ja Jykillä ovat pentujen pikkuserkut, Minin ja Pacon 4 vauhdikasta soopelilasta, joilla on Deen ja Zasson pentujen kanssa yhteinen isoisoäiti, HK3 YK2 JK1 Southwood's Angela. Vilkaise veijareiden valokuvia Black Gary -kennelin nettisivuilta osoitteesta http://netti.nic.fi/~collie, linkki 'Pentuja'

11.4.2003 Päivi ja Kimmo kävivät tänään katsomassa pentuja, erityisesti merletyttö Caraa, joka on muuttamassa Zasso-isän luo. Digitaalikameran nopeus ei aivan vetänyt vertoja pentujen nopeudelle :-)

14.4.2003 Viikonlopun aikana kaikkia kolmea trikkipoikaa käytiin katsomassa, viimeisimpänä kävivät Virtasen perheen naiset. Joku mustista pojista pääsee Oskarin (FIN MVA Ruffenuff Pas Des Deux) kaveriksi Kouvolaan. Lopullista valintaa ei vielä ole tehty, silmätarkastukseenkin on vielä toista viikkoa aikaa.

16.4.2003 Mooses kävi tänään äitinsä kanssa kylässä tulevassa kodissaan Pernajassa ja tapasi ensimmäisen kerran enonsa Misan. Automatkat molempiin suuntiin sujuivat mallikkaasti, pääasiassa nukkuen. Perillä Mooses tutki paikat, penkoi Misan lelulaatikon ja löysi nukkumapaikan eteisen naulakon alta.

18.4.2003 Pennut ulkoilivat tänään ensimmäistä kertaa isossa pentutarhassa, jossa maa on vihdoin siinä määrin kuivunut, ettei uimarenkaita tarvita. Vilske oli melkoinen, kun 36 jalkaa vipelsi ympäri aitausta tutkimassa uusia ihmeiden aiheita. Kaulat pitkinä pennut katselivat kylätiellä ohi ajavia autoja ja kuuntelivat naapuripihasta kuuluvaa Rekku-koiran haukahtelua. Mukavaa oli myös ajaa toisia takaa heinien seassa ja kiskoa Anua lahkeista.
Päivällä kävimme kuvaamassa isä-Zassoa videolle, ja tulihan jokunen valokuvakin otettua. Myös pentuja on filmattu ahkerasti ja kaikenlaiset ensikokemukset on pyritty taltioimaan filmille.
Illalla vielä Marjo ja Mirva käväisivät purtavina. Yltiöpäisen riehumisen jälkeen pennut lopulta käpertyivät nukkumaan muuttuen pehmeiksi pikku pääsiäispupuiksi :-)

22.4.2003 Pääsiäisen aikana vierailijoita riitti jokaiselle päivälle. Pennut ovat hyvin ilahtuneita kävijöistä ja ottavat ihmiset riemulla vastaan.

23.4.2003 Pennut kävivät silmätarkastuksessa ja tatuoitavina. Kolmen tunnin edestakaista matkaa varten auto varustettiin erinäisellä määrällä vilttejä, pyyhkeitä, sanomalehti- ja talouspaperia jne. Pennut väittivät kiivaasti omistavansa ajokortin ja yrittivät kiivetä etupenkkien selkänojien yli ajajiksi. Tähän ei kuitenkaan suostuttu, ja lopulta tenavat vaipuivat uneen, kun aloimme lähestyä määränpäätä.
Silmätarkastuksen tulokset olivat:
Tricolour-uros Ruffenuff AC DC           min. CH
Tricolour-uros Ruffenuff DC Ten CEA-vapaa
Tricolour-uros Ruffenuff DC Minor min. CH
Blue merle -uros Ruffenuff Opus In D-Major     min. CH
Tricolour-narttu Ruffenuff Vitamin Dee CEA-vapaa
Blue merle -narttu Ruffenuff Melody In D-Minor min. CH
Blue merle -narttu Ruffenuff No Big Dee'l min. CH
Blue merle -narttu Ruffenuff Tweedledum'n Dee min. CH
Blue merle -narttu Ruffenuff Dirlandarlan Dee min. CH
Silmät tutkineen lääkärin mukaan CH-lausunto oli erityisesti kolmen merle-pennun osalta äärimmäisen vaikea tehdä, sillä merle-pentujen silmänpohjat ovat albinoottiset, jolloin pigmentointia on vaikea nähdä. Nämä pennut saivat lisäksi kirjallisen lausunnon siitä, että CH-diagnoosi voi olla virheellinen. Kyseiset pennut ovat Opus In D-Major, Melody In D-Minor ja Dirlandarlan Dee, joiden virallinen pentulausunto on joka tapauksessa minimal CH.

26.4.2003 Ensimmäinen pennuista lähti tänään uuteen kotiinsa. Sulo-poika (Ruffenuff DC Ten) matkusti kotiväkensä kanssa Kouvolaan, Oskarin kaveriksi. Haikea tunne, kun yksi "puuttuu" joukosta.

27.4.2003 Tänä iltana pentuja on jälleen kaksi vähemmän kuin eilen, enää siis kuusi jäljellä! Liekki (Ruffenuff AC DC) ja Cara (Ruffenuff No Big Dee'l) lähtivät tutustumaan uusiin koteihinsa. Sulo on kuulemma kotiutunut mainiosti Virtasten perheeseen ja saanut Oskarista heti leikkikaverin :-) .

29.4.2003 Päätimme mielenkiinnon vuoksi viedä merle-pennut uudelleen silmätarkastukseen, sillä ensimmäisen tarkastuksen tehneen lääkärin mukaan tulokset olivat kovin epävarmat. Virallinen lausunto ensimmäisestä tarkastuksesta on kuitenkin 'minimal CH' kaikilla viidellä merle-pennulla. Tällä kertaa päätimme kysyä toisen lääkärin mielipidettä asiasta, ja kaikki viisi pentua saivat viralliseksi lausunnokseen 'CEA-vapaa'. Oleellinen asia ei kuitenkaan ole kyseisten pentujen virallinen tulos, vaan se, että eri lääkärit tuntuvat tulkitsevan samoja silmiä kovin eri tavalla. Ainakaan jalostussuunnitelmia ei kannattane pentulausuntojen perusteella enää tehdä, mikäli niitä on joku tähän mennessä sellaisin perustein tehnyt :-)
Mooseskin (Ruffenuff Opus In D-Major) lähti uuteen kotiinsa. Jäljellä on enää siis viisi pentua. Huusholli tuntuu kovin tyhjältä :-/

30.4.2003 Tänään vapunaattona Dino (Ruffenuff DC Minor) lähti omaan kotiinsa Nurmijärvelle.

2.5.2003 Dee leikkii mielellään lasten kanssa, ja kaikilla tuntuu (useimmiten) olevan mukavaa. Joskus Dee riehaantuu siinä määrin, että lapset pakenevat kuka minnekin... "Varokaa, äiti leikkii...!" :-)

Kolmen pennun yhteenlaskettu paino ei vielä aivan riitä vastukseksi Deelle...
Useimmiten leikit sujuvat rauhallisissa merkeissä...välillä täytyy pienokaisia vähän hoitaa..

4.5.2003 Ainokaista trikkityttöä (Ruffenuff Vitamin Dee) käytiin tänään katsomassa. Nella viipyy kuitenkin vielä reilun viikon äitinsä ja sisartensa ilona, ennen kuin muuttaa uuteen kotiinsa Mäntsälään. Vapaana onkin enää vain merle-tyttö "Bertta" (Ruffenuff Dirlandarlan Dee). Dimmie (Ruffenuff Melody In D-Minor) jää äitinsä helmoihin pysyvästi :-) ja Alice (Ruffenuff Tweedledum'n Dee) on alustavasti varattu Ruotsiin. Rokotusmääräysten vuoksi Alice jää kotiin kasvamaan ainakin 7 kk:n ikään saakka.

6.5.2003 Kaikille pennuille on vihdoin tehty oma sivu. Pentujen sivut löytyvät seuraavista linkeistä:
Ruffenuff AC DC           Tricolour-uros
Ruffenuff DC Ten Tricolour-uros
Ruffenuff DC Minor Tricolour-uros
Ruffenuff Opus In D-Major     Blue merle -uros
Ruffenuff Vitamin Dee Tricolour-narttu
Ruffenuff Melody In D-Minor Blue merle -narttu
Ruffenuff No Big Dee'l Blue merle -narttu
Ruffenuff Tweedledum'n Dee Blue merle -narttu
Ruffenuff Dirlandarlan Dee Blue merle -narttu